ПРЕСИНФОРМАЦИЯ 11.09

ПРЕСИНФОРМАЦИЯ 11.09

15.9.2014 г. 9:45:03
Победителят в мотокатегорията на международната оффроуд надпревара "Балкан маратон рали" e Кристиян Пастори от Италия. Пастори получава голямата награда - безплатно участие в Africa Eco Race. Ралито стартира този декември и в продължение на 2 седмици керванът преминава по оригиналния маршрут на "Дакар". Голямата награда е предоставена от организатора на "Балкан маратон рали" Тодор Христов, представител на Africa Eco Race за балканските страни.
Петото издание на „Балкан Маратон рали“ стартира от площада на град Самоков в България и финишира в град Охрид в Македония. Награждаването се проведе на специална церемония на брега на Охридското езеро. Надпреварата бе реализира със съсдействието на Община Самоков и Община Охрид и с помощта на българските и македонски оффроуд клубове, участвали активно при организирането на "Балкан маратон рали".
На старта в различните категории застанаха над 80 участника от България, Гърция, Белгия, Холандия, Австрия, Италия, Сърбия и Македония, които изминаха повече от 2000 км. за 7 дни. В надпреварата взе участие и двукратният победител в Дакар Жан Луи Шлесер и застана на старта на пролога с автомобил прототип Hyundai Santa Fe T1.

Много кал, дъжд, трудни и атрактивни трасета, но и много адреналин и хъс бяха необходими на състезателите за да застанат на почетната стълбица най-добрите и най-издръжлливите. Защото за едно такова състезание е необходимо много повече от добре подготвена машина, тренировки и мотивация, но и много адреналин, смелост и разбира се приключенски дух.

Официални лица на церемонията по награждаване на победителите в "Балкан маратон рали" бяха Ангел Янев заместник кмет на град Охрид, Тодор Христов - директор на Балкан маратон рали, първият български участник в рали Дакар - развял българското и македонското занаме на старта на ралито; участник в много други международни съсътезания, официален представител на рали "Африка Еко Рейс" за балканските страни и Велибор Каевски - заместник директор на "Балкан маратон рали".

Наградите в клас Джипове връчи заместник кмета на община Охрид Ангел Янев. Победител в тази катгория е българският екипаж Калинков/Бонева от оффроуд клуб "Добруджа", с общо време за цялото състезание 22:48:27 или два часа и половина след първия моторист в генералното класиране. Втората награда е отново за българският отбор от Русе Захариев/Арабаджиев, а третото място за австрийския отбор Ехемозер / Шифер – Австрия
Класирането в другите категории с джиповете:
Джипове Адвенчър:
1. Чупаркоски / Грчески – Македония
2. Костески / Спиркоски – Македония
3. Найдоски / Трайчевски – Македония
Категория УТВ/АТВ:
1. Димитрие Йованович – Македония
2. Кочевски / Трайчевски – Македония

В най-оспорваният клас Мото, напрежението беше най-голямо през всичките тези 7 дни, в оспорвана борба за голямата награда и наградите връчки директорът на ралито Тодор Христов.

Мотори – Генералено класиране:
1. Кристиян Пастори – Италия
2. Димитър Боевски – България
3. Хено Ван Бергеияк – Холандия

Мотори – М1:
1. Димитър Боевски – България
2. Хено Ван Бергеиджик – Холандия
3. Паул Ван Миделар – Белгия
4. Ерик Ван Бергеияк – Холандия
5. Ерик Кремерс – Холандия

Мотори – М2:
1. Кристиян Пастори – Италия
2. Мартин Фонтен – Белгия
3. Франк Готенбоер – Холандия
4. Мишел Тимп – Холандия
5. Велибор Каевски – Македония

Специална награда получи и единствената жена участник Нанет Елфринг от Холандия , която наравно с мъжете измина екстремните 2000 км..